Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

2 grudnia 2021

Ostatnio rzadko już spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś oferowanych na ogół jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?

Jeżeli spyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi najważniejszej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek wypada dobitnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste upodobania oraz doświadczenie kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów i jarzyn. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, gdyż w ramach tej rodziny zup wyróżnia się trzy typy:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany na ogół z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.

Zakwas na barszcz biały i żur? Kupić czy przygotować samodzielnie?

Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. Na portalach kulinarnych zamieszczono wiele przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chrapka np. na barszcz biały najdzie was niespodziewanie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyborny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]