Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

3 września 2021

Znajdź ekologiczny barszcz z buraków kiszonych na artmankiszonki.pl.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą podajemy z reguły podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieznacznie słodki, a jednocześnie kwaskowy aromat sprawia, iż wyśmienicie stapia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni preferują w nim kiełbasę, kartofle i jajko, inni zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą lub grzybami. Barszcz czerwony to znakomita potrawa obiadowa, ale także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupiącego pasztecika z grzybami bądź drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.

Warto zaakcentować, że barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalną słodkość buraka, drudzy kochają barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotować samemu, lecz okres fermentacji trwa w okolicach 7 dni. Jeżeli jednak nagle najdzie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]