Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

25 lutego 2022

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia ponownie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, dotychczas mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego poprawnego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Głównym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kwaszonek to też kopalnia witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.

Czemu należy spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy refluks. Działają one również osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]