Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

11 października 2019

Więcej o soli himalajskiej

Sól to związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy ich używać do przygotowywania żywności?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie podbija smak potraw. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, żelazo czy selen, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dlatego nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]