Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

7 grudnia 2021

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko wykorzystywany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?

Badacze historii potwierdzili, że metoda zabezpieczenia żywności przez ich zanurzenie w occie, w solance lub w soli, wykorzystywana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niska kwasowość roztworu, w którym się go zanurza, blokuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków wstecz był to optymalny sposób, aby zwiększyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, ryb oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. Stąd też przyjęła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one m.in. dużo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z ziemniaków lub kukurydzy.

Kiszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie na całym świecie, nawet w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Natomiast ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym uzupełnieniem hot-dogów, burgerów oraz sandwiczy. W naszym kraju obok ogórka, równie popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. kalafiory, fasolkę szparagową, a także owoce (przykładowo truskawki).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek przygotowany wedle standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]