Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych
22 lutego 2023
Szukasz ogórków kiszonych? Powinieneś odwiedzić ten adres.
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszone warzywa są tak samo smaczne, co zdrowe.
Czym urozmaicić walory smakowe kiszonych ogórków
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego drewniane beczułki lub duże kamienne garnki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się pojemnik na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, aczkolwiek walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić także różnymi dodatkami, m.in. ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki lub cząstkami chrzanu. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, aby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarnią, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w workach foliowych czy w kubełkach, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Jakie minerały i witaminy zawierają kiszone ogórki?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wraz z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit i redukują ich pH, wspierając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo minerałów istotnych dla właściwego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód i mangan. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać go po spożyciu warzyw. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w czasie kiszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]