Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm

17 czerwca 2022

Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie.

Jedzenie rozgrzewające organizm

Jeśli zima to zdecydowanie nie jest Twoja ulubiona pora roku i nie wyobrażasz sobie wyjścia do pracy lub na uczelnię bez dodatkowego swetra “na wszelki wypadek”, a w domu najczęściej spędzasz czas w dresach z polaru, to może brakować Ci w diecie jedzenia o działaniu rozgrzewającym.

Warto wiedzieć, że istnieje lista produktów, które nas rozgrzewają. Czasem różne kultury, narody w zależności od klimatu, w jakim żyją, intuicyjnie wybierają takie produkty żywnościowe, które działają na nich w odpowiedni sposób. Wcale nie ma tu nic do rzeczy temperatura potrawy, którą spożywamy. Nie zawsze zupa czy gorąca herbata muszą działać rozgrzewająco, a chłodnik czy lody – schładzająco na nasz organizm. Istnieją specyficzne właściwości dla każdego produktu i to właśnie od nich zależy to, czy może on nas rozgrzewać, chłodzić lub działać neutralnie. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistą temperaturą konkretnego dania.

Jedzenie schładzające organizm

Podobnie jak w przypadku produktów rozgrzewających, możemy wyróżnić też produkty, które działają na nasz organizm schładzająco – przez kilka następnych godzin będziemy odczuwali chłód, którego nie „ukoimy” nawet kolejnym ciepłym swetrem. Spożywanie schładzających produktów zimą w dużej mierze może przyczynić się np. do większej skłonności do przeziębień.

Jakie są przyprawy rozgrzewające organizm?

Imbir wiedzie tutaj zdecydowany prym. Dodany do herbaty czy konkretnej potrawy sprawi, że będzie ona działała rozgrzewająco. Jest też bogactwem smaku i zdrowia.

Innymi rozgrzewającymi przyprawami są:

  • bazylia,
  • chili,
  • cynamon,
  • rozmaryn,
  • pieprz,
  • goździki,
  • kurkuma,
  • kardamon,
  • tymianek,
  • koper,
  • anyż,
  • wanilia,
  • gałka muszkatołowa.

Zatem jeśli masz ochotę, aby Twoje danie rozgrzewało na długi czas, zwłaszcza w chłodny, ponury dzień – śmiało, korzystaj z szerokiej gamy pysznych przypraw!

Jakie są przyprawy schładzające organizm?

Działanie schładzające posiadają następujące przyprawy:

  • żeń szeń amerykański,
  • kolendra,
  • mięta.

Jakie są warzywa rozgrzewające organizm?

Czosnek i młoda cebula należą do grupy produktów silnie rozgrzewających. Dodane do potrawy mogą sprawić, że będziemy odczuwali ciepło przez wiele godzin.

Do warzyw rozgrzewających należą także:

  • papryka,
  • cebula,
  • fasola,
  • szczypior,
  • jarmuż,
  • por,
  • pietruszka,
  • pasternak.

Jakie są warzywa schładzające organizm?

Działanie schładzające posiadają następujące warzywa:

  • marchew,
  • pomidor,
  • ziemniaki,
  • szpinak,
  • kabaczek,
  • cukinia,
  • kiełki lucerny,
  • szparagi,
  • pędy bambusa,
  • burak,
  • brokuły,
  • grzyby,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • seler,
  • kukurydza,
  • ogórek,
  • rzepa,
  • bakłażan,
  • sałata,
  • cykoria,
  • pędy fasoli mung,
  • wodorosty,
  • kasztan wodny.

Zatem gorąca pomidorówka wcale nie musi nas rozgrzewać. Warto o tym pamiętać!

Możemy wyróżnić też warzywa o działaniu neutralnym. Należą do nich botwinka i bataty.

Jakie są owoce rozgrzewające organizm?

Owoce często same w sobie kojarzą nam się z działaniem orzeźwiającym i schładzającym organizm. Okazuje się jednak, że niektóre owoce mogą mieć działanie rozgrzewające. Należą do nich:

  • winogrono,
  • głóg,
  • liczi,
  • malina,
  • wiśnie,
  • kokos,
  • suszona papaja.

Jakie są owoce schładzające organizm?

Wszystkie cytrusy działają silnie wychładzająco. Należałoby się zatem zastanowić, czy dobrym pomysłem jest opychanie się mandarynkami zimą? Ta tradycja narodziła się w Polsce, gdy zimą do portów docierały statki przewożące te owoce. Po szklance świeżo tłoczonego soku z pomarańczy możemy odczuwać zimno jeszcze przez kilka godzin.

Owoce o działaniu schładzającym na organizm to:

  • śliwka,
  • truskawka
  • banany,
  • melon,
  • jabłko,
  • morela,
  • figa,
  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • mandarynka,
  • brzoskwinia,
  • gruszka,
  • grejpfrut,
  • morwa,
  • arbuz.

Podobnie jak w przypadku warzyw, istnieją też owoce o neutralnym działaniu na organizm. Należą do nich:

  • oliwka,
  • daktyl,
  • mango.

Jakie są zboża i ziarna rozgrzewające organizm?

Również w przypadku zbóż i ziaren możemy wyróżnić te, których spożycie rozgrzewa organizm. Należą do nich:

  • owies,
  • zarodki pszenicy,
  • otręby pszenne.

Jakie są zboża i ziarna schładzające organizm?

Z kolei działanie schładzające posiadają:

  • proso,
  • pszenica,
  • jęczmień perlisty,
  • ryż biały,
  • kasza jaglana.

Widzisz już różnicę między ryżanką a owsianką? Która bardziej nas rozgrzeje? Oczywiście to może zależeć także od dodatków, ale sama baza też nie jest bez znaczenia.

Zboża i ziarna o neutralnym działaniu na organizm

  • mąka kukurydziana,
  • gryka,
  • ryż brązowy,
  • żyto,
  • otręby ryżowe.

Strączki, orzechy i nasiona o działaniu rozgrzewającym

  • orzech włoski,
  • czarna fasola,
  • brązowy sezam,
  • kasztan,
  • soczewica.

Strączki, orzechy i nasiona o działaniu schładzającym

  • nasiona dyni,
  • fasola mung,
  • fasola sojowa.

Z kolei działanie neutralne na organizm posiadają: nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, groch i czarny sezam.

Produkty pochodzenia zwierzęcego o działaniu rozgrzewającym

  • baranina,
  • wołowina,
  • kurczak,
  • ryby słodkowodne,
  • krewetka,
  • indyk.

Produkty pochodzenia zwierzęcego o działaniu schładzającym

  • jaja kurze,
  • wieprzowina,
  • małże,
  • kraby.

Z kolei neutralnym działaniem na organizm charakteryzują się: żelatyna, ryby morskie i ostrygi.

Inne produkty o działaniu rozgrzewającym, schładzającym i neutralnym

Produkty o działaniu rozgrzewającym:

  • cukier nieoczyszczony,
  • kawa,
  • melasa,
  • ocet ryżowy,
  • wino.

Produkty o działaniu schładzającym:

  • herbata,
  • herbata zielona,
  • sól,
  • witamina C,
  • biały cukier.

Produkty o działaniu neutralnym:

  • słód
  • jęczmienny,
  • miód.

Zdecydowanie warto mieć świadomość, jak działają poszczególne produkty żywnościowe, aby zimą, w bardzo mroźny dzień, nieświadomie nie zafundować sobie porcji wychłodzenia lub latem, podczas upałów nie katować się nadmiernym przegrzewaniem. Natura to potęga! Mając odpowiednią wiedzę, możemy w pełni wykorzystywać jej bogactwo.

Źródło tekstu: https://revelare.pl/zdrowie/jedzenie-rozgrzewajace-i-jedzenie-chlodzace-poznaj-jego-wplyw-na-organizm/