Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

26 października 2019

Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Chroni ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania dużych ilości gotowych środków, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wcześniej właściwości powodują, że zbiorniki stalowe są także idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki fermentacyjne w branży spożywczej

Zbiornik stalowy jest często używany w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się powodzeniem w branży spożywczej głównie dlatego, że na tego typu naczyniach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy bakteriami.