Wyroby ze stali nierdzewnej – meble gastronomiczne, poręcze, zbiorniki

22 czerwca 2019

Stal nierdzewna ma wiele istotnych cech sprawiających, iż znajduje szerokie zastosowania. Jej najważniejsza zaleta to z całą pewnością odporność na rdzę, która nie tylko gwarantuje trwałość wykonanych z niej sprzętów, ale także umożliwia im styczność z wilgotnymi materiałami oraz wodą. Prócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jej plusów zamyka gładka powierzchnia uniemożliwiająca rozwój drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych sektorów przemysłu

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Równowaga chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to świetny materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w toku wytwarzania, a później składowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich oraz warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w jako pojemniki fermentacyjne. Surowiec ten jest też używany często w branży kosmetycznej i przez firmy zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych chemikaliów.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie

Odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne (niskie i wysokie temperatury, wilgotność czy kwaśne deszcze) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (jako drabinki i barierki). Z uwagi na przyciągający wzrok wygląd, tak samo dobrze prezentują się także w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – na przykład na klatkach schodowych. Prócz tego aseptyczność stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach lekarskich i lecznicach.