Denitryfikacja cz. 1

Charakterystyczną cechą procesów denitryfikacyjnych, jak już zaznaczyłem, jest to, że produkty azotowe, powstające tu, bądź odznaczają się skomplikowaną budową chemiczną, wskutek czego są bezpośrednio dla roślin nieprzyswajalne; bądź też składają się z ciał lotnych, co znów obniża ilościowo wartość odżywczą składników nawozowych.

Jeśli substancja organiczna, w której dzięki bakteriom amoniakalnym, azot ciał białkowych i substancji amidowych został przeistoczony w amoniak, zawiera jeszcze znaczne ilości łatwo rozkładalnych składników bezazotowych (cukru, krochmału, tłuszczów itp.), wtedy pod wpływem bakterii gnilnych, oraz pleśni powstały już amoniak, ulega częściowo powrotnemu przeistoczeniu w postać organiczną. Przyczyną tego jest okoliczność, że łatwo rozkładalne substancje organiczne są doskonałym substratem dla rozwoju zaangażowanych tu drobnoustrojów, dostarczają one im bowiem pokarmu węglowego; amoniak zaś służy tym organizmom za źródło azotu do budowy azotowych składników ich ciała.